Speciaalbier

Bierstijlen 

Bij Proost verkopen we qua bier alleen speciaalbier, je zult dus geen gewoon flesje Grolsch in de winkel voorbijkomen. Maar wat is speciaalbier en wat maakt de ene fles anders dan de andere? Dat moeten we zoeken in de bierstijlen.  

Bier is er van licht tot heel donkerbruin, neutraal tot krachtig, kruidig, fruitig, bitter en alles er tussenin. Een 0.0 of juist bomvol alcohol, op lage temperatuur vergist of juist op een zinderende 12-35 graden Celsius voor een krachtige smaak en ga zo maar door. Al deze bieren zijn op te delen in verschillende categorieën: bierstijlen.  O.a. het alcoholpercentage, de kleur, bitterheidsgraad en/of smaak bepalen de stijl. Er zijn honderden stijlen, maar een aantal zijn inmiddels flink ingeburgerd. Denk aan een tripel, witbier of een geuze.  

Pilsner is ook een bierstijl, dit is door de jaren heen de meest gedronken bierstijl in Nederland geworden. Vraag je op een terrasje om een biertje, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk zonder verder vragen een pilsje in de hand gedrukt. Maar afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en hoe het bier is gebrouwen, ontwikkelen brouwers over de hele wereld hun eigen recepten en smaken. En dát is speciaalbier.  

Speciaalbier 

Je hebt dus ‘standaard’ bier en bier met een smaakje. Dit speciaalbier is niet beperkt tot een bepaalde bierstijl. Een lokale brouwer van pils kan z'n eigen speciaalbier ontwikkelen door tijdens het brouwen van pils ook extra ingrediënten als kruiden of fruit toe te voegen die allemaal invloed hebben op de uiteindelijke smaak. Dit pilsje is zo een speciaalbier geworden met mogelijk een compleet andere smaakervaring dan het gebruikelijke pilsje dat je op een terrasje drinkt. Van een zuur biertje tot eentje met chocoladesmaak, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wist je dat wij ook Friese speciaalbieren verkopen? 

Barrel aged 

Barrel aged is een term die je steeds vaker tegenkomt. Bier wordt normaal gesproken na het gisten gebotteld in flessen, maar barrel aged bieren mogen eerst nog een tijd rijpen in gebruikte vaten waar bijvoorbeeld eerst whiskey, rum, sherry of port in heeft gezeten. De vaten geven deze smaken af aan het bier tijdens het rijpingsproces dat meestal ten minste 9 maanden tot wel 3 jaar duurt. Barrel aged bieren (te herkennen aan ‘barrel aged’ of ‘ba’ op het etiket) krijgen hierdoor extra smaak en zijn dus eigenlijk een bijzonder type speciaalbier. 

Kort maar krachtig 

Je hebt dus bier. Dat is onderverdeeld in bierstijlen en binnen deze stijlen worden continue nieuwe smaken ontwikkeld: speciaalbier. Barrel aged speciaalbieren zijn daarbij éxtra speciaal door de smaakvolle ondertonen van bijvoorbeeld whiskey of port.  

Ons assortiment 

Zoals gezegd verkopen wij in onze winkel alleen speciaalbier, niet alleen uit Nederland, maar ook uit o.a. Duitsland, Hongarije en Amerika. Daarnaast hebben we een aantal seizoensbieren in het assortiment en naast ons standaard aanbod, zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe, verrassende en unieke biertjes om al dan niet tijdelijk aan te bieden in de winkel. Al met al: voor gewoon én speciaal speciaalbier ben je bij Proost Kollum aan het goede adres! 

Proost Kollum

Voorstraat 85

9291 CE Kollum

KvK nummer

87588129

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10:00 - 18:00
Donderdag 10:00 - 18:00
Vrijdag 10:00 - 20:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag Gesloten